Menu Sluiten

Vertrouwenspersoon

Helaas komen sporters en sportbegeleiders soms in een situatie die als (seksueel) intimiderend kan worden ervaren. Het komt overal voor: op school, in de discotheek, op de werkvloer en dus mogelijkerwijs ook binnen een wielervereniging. Talent Cycling vindt dat iedereen die sport dit in een veilige omgeving moet kunnen doen. Wanneer je te maken krijgt met (seksuele) intimidatie is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen! 

Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. 

Erover praten is vaak moeilijk. Het kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jou en voor anderen. Op die momenten kan het prettig zijn om met iemand van buitenaf te praten en die je ook advies kan geven.

Om hulp te kunnen verlenen heeft het NOC-NSF twee functies in het leven geroepen: de Vertrouwenspersoon en de Vertrouwenscontactpersoon. Iedereen die lid is van een sportvereniging kan gratis een beroep op hen doen. Het wezenlijk verschil tussen beide is dat de Vertrouwenscontactpersoon in principe het eerste aanspreekpunt is. De Vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast stimuleert een VCP de stichting om preventieve maatregelen te nemen.

De Vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen. Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. De Vertrouwenspersoon kan je helpen om een klacht in te dienen bij de stichting, sportbond of politie. Maar gewoon praten kan ook. Talent Cycling heeft ook een vertrouwenspersoon. Als je te maken krijgt met ongewenst gedrag en je weet niet goed wat je daarmee moet doen, aarzel dan niet om met een van hen contact op te nemen. De vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen.

Informatie wordt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet.

Vertrouwenspersoon Talent Cycling: Marleen Pardon, tel. 06-10126893

Heb je behoefte aan een gesprek met iemand buiten de stichting, dan kun je ook contact opnemen met de Vertrouwenscontactpersoon van de KNWU, van het district of met het meldpunt van NOC*NSF.

KNWU-vertrouwenscontactpersoon is Mirjam Tuithof, telefoon: 085-0701924 of 06-30921013. Bij geen gehoor kun je een voicemailbericht achterlaten met daarin je telefoonnummer, je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Ook is het mogelijk om contact op te nemen met het Centrum Veilige Sport Nederland, telefoon: 0900–2025590. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. Vanuit het buitenland bel je +31900–2025590. Mailen kan naar centrumveiligesport@nocsnf.nl